Humany
200kr rabatt ved kjøp av 4 vinterdekk fra Goodyear! Kode: GYY48N
Vinterdekk lover & regler

Hvilken dato skal man bytte til vinterdekk?

Uansett årstid er det viktig at dekkene dine er i god stand og tilpasset kjøretøyet. Det er ulike regler som gjelder for sommer og vinterdekk, og her får du svare på alt du måtte lure på.

Her finner du alt du må vite om når du skal bytte fra sommerdekk til vinterdekk og mønsterdybde. Det er viktig med bra dekk som gir godt grep og sikkerhet, derfor skal man sjekke mønsterdybden på dekkene ofte. Vet du hvordan man oppbevarer dekk? Og hvor mange mm skulle sommerdekkene ha igjen? Alt dette og litt til får du svar på her.

Dato for vinterdekk

Vinterhalvåret regnes fra og med 1 november til mandag etter 2. påskedag.

Man skal ha vinterdekk om det er vintervei utover disse datoene. Kommer vinteren før eller holder i seg lengre en oppsatt dato er det viktigste å ha dekk med tilstrekkelig veigrep. Du kan derfor bytte til vinterdekk tidligere enn 1 november om det er vintervei.

Ett tips er å bytte til vinterdekk når temperaturen viser +5 grader. Dekkets gummiblanding er tilpasset etter temperatur, det er derfor viktig at du bytter så fort det blir kaldt. Sommerdekk blir hard og livsfarlige når det blir kaldt.

Kjører du med piggfrie dekk, som også kalles friksjonsdekk er det ingen spesifikke regler eller dato du må følge. Det er krav fra Statens Veivesen at alle må ha minimum 3 mm mønsterdybde under vinterhalvåret.

Dato for piggdekk

Fra 1 november kan man kjøre med piggdekk. Ett unntak er i Finnmark, Nordland og Troms der man kan kjøre med piggdekk fra 16 oktober - 1 mai.

Det er flere byer som har innført piggdekkavgift, noen av byene er Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger. Avgiften gjelder selv om man bare kjører gjennom kommunen. Du kan kjøpe piggdekkoblat i app eller på automat.

Hva er vintervei?

Vintervei er når det er snø, is, sludd eller frost på en del av veien. Det er politiet som bestemmer om det er vintervei der du kjører. Det er derfor viktig å bytte til vinterdekk så fort det blir +5 grader.

Samme dekk

Kjøretøy opp til 3500 kg må ha samme type vinterdekk på alle 4 hjul. Du kan derfor ikke kjøre med 2 piggdekk og 2 friksjonsdekk.


Mønsterdybde på sommerdekk & vinterdekk

Krav til mønsterdybde skiller seg fra sommerdekk og vinterdekk.

Mønsterdybden på vinterdekk skal være minimum 3 millimeter, anbefalt er 5 mm.

Mønsterdybden på sommerdekk er minimum 1,6 mm i dekkets hovedmønster. Anbefalt er 3 mm når man går inn i sesongen. Under anbefalt mønsterdybde øker risikoen markant for vannplaning.

Alle dekk må være samme type, det vil si at alle dekkene på kjøretøyet må være sommerdekk, friksjonsdekk eller piggdekk. Du kan ikke blande dekktypene på samme kjøretøy.

Hvordan oppbevarer man dekk?

Alle dekk skal oppbevares kjølig, tørt og mørkt. Om dekkene blir oppbevart feil kan gummien bli påvirket eller ødelagt.

SÅ ENKELT ER DET
Finn dekk og felger til bilen din
Rask levering til deg eller til verkstedet
Dekkene og felgene monteres på bilen din
Spar opptil 40% i forhold til andre montører!