Humany

JEKK, REPARASJONSSETT ELLER PUNKTERINGSFRITT?

Reservehjulet og jekken blir stadig sjeldnere tilbehør. I nyere biler er sjansene store for at du i stedet finner et reparasjonssett i bagasjerommet. Men er det virkelig et alternativ som er like godt, eller bør du kanskje gå over til punkteringsfrie dekk? Sjekk hva som er best for deg.

Reservehjul

Hvis du har et ordentlig reservehjul i full størrelse i bagasjerommet, vet du nøyaktig hva som gjelder. Det gir deg de samme egenskapene som de andre dekkene dine (så lenge det er i god stand og har riktig lufttrykk). Det følger heller ikke med noen spesielle forholdsregler eller fartsbegrensninger som du må tenke på. Men det veier en hel del og tar stor plass i bagasjerommet. Og det er ikke sikkert at selve byttet er så enkelt å gjennomføre, heller. Å skifte et venstrehjul i veiskuldra på en hovedvei eller motorvei kan være direkte livsfarlig.

Positivt:

Du beholder bilens veiegenskaper etter byttet.

Du kan fortsette reisen din med en gang.

negativt:

Tar mye plass og er tungt.

Kan være vanskelig og/eller farlig å skifte selv.

Kostnadene for et komplett hjul er høyere.

Nødhjul

Et nødhjul, eller en såkalt «Space Saver», er nettopp det som navnet tilsier – et ekstra dekk med mindre dimensjoner. Det kan brukes for å erstatte et punktert dekk for kortere strekninger i lav fart. Med disse kan du komme deg til et verksted, men må samtidig sette ferien på pause for å reparere «ordentlige» dekkene. Det gir også dårligere veiegenskaper på grunn av mindre størrelse. Samtidig, har nødhjulet også det samme problemet med dekkskifte.

Positivt:

Tar mindre plass og veier ikke så mye.

Billigere enn et ordentlig reservehjul.

Negativt:

Kan være vanskelig og/eller farlig å skifte selv.

Gir svært dårlige veiegenskaper.

Reparasjonssett

Et reparasjonssett, eller punkteringsspray som det også kalles, består av en tube med lateksemulsjon og en luftkompressor. Når du merker at du har punktert, skal du først sjekke dekket for å se at det ikke dreier seg om en større skade. Dersom du ser gjenstanden som forårsaket skaden, må du fjerne den. Deretter, spruter du ganske enkelt tubens innhold inn i dekket. Det tar ikke lang tid, og du kan kjøre av gårde med en gang du er ferdig. Du må likevel oppsøke et dekkverksted så snart som mulig. Der informerer du dem om at du har brukt punkteringsspray og får dekket reparert ordentlig.

Positivt:

Tar svært liten plass og veier lite.

Raskt og enkelt å utføre.

Negativt:

Fungerer kun på mindre dekkskader.

Du må skifte dekk eller reparere skaden ordentlig så snart som mulig.

Kan gi dekket dårligere egenskaper og gjøre det ubrukelig, til tross for reparasjon.

Punkteringsfrie dekk

Et punkteringsfritt dekk betyr egentlig ikke at det aldri kan punktere. Men du trenger ikke å stoppe for å skifte det. I stedet, kan du kjøre sakte videre til nærmeste dekkverksted for å få fikset problemet. Sidene på dekket er designet slik at det tåler bilens vekt uten lufttrykk på en begrenset strekning og under en viss hastighet. Mange opplever denne typen dekk som både hardere og mer støyende.

Positivt:

Du kan fortsette uten umiddelbare tiltak.

Bedre drivstofføkonomi.

Negativt:

Krever at bilen din er utstyrt med dekktrykksensor.

Kan oppleves mer rykkete pga. mindre fleksibilitet i sideveggene på dekket.

Kjøp punkteringsfritt dekk