Det er lett å glemme, men dekkene er kanskje de viktigste sikkerhetsdetaljene på bilen din. Å kjøre rundt med feil trykk i dekkene kan påvirke både sikkerheten og økonomien din. Hold deg her, så finner vi ut av hvordan dette henger sammen.
Riktig lufttrykk i dekkene er bra både for deg og bilen din. Det gir høyere sikkerhet og komfort, samtidig som det bidrar til mindre belastninger på miljøet. Dekktrykket er viktig for dekkets egenskaper og påvirker alt fra veigrep til bilens bremselengde. Feil lufttrykk er faktisk en av de vanligste årsakene til skadde og ødelagte dekk. Det er svært viktig, både for deg og dine medtrafikanter, at du har oversikt over lufttrykket i dekkene dine.
Dekktrykkovervåking
Siden 2014 er alle nye biler utstyrt med TPMS, eller «Tire Pressure Monitoring System». Dette er et overvåkingssystem av dekktrykket som varsler når trykket i et av dekkene reduseres til under 20 % fra anbefalt verdi eller når trykket er mindre enn 1,5 bar. Men selv om bilen din har TPMS er det likevel gode grunner til å tenke på dekktrykket og sjekke det litt oftere.
Fra et økonomisk perspektiv: Med for lavt trykk i dekkene øker drivstofforbruket ditt, bremselengden øker og dekkene slites ut mye raskere. Dersom du kjører med mindre enn 80 % av anbefalt lufttrykk i dekkene dine, forkorter du levetiden deres med hele 20 %. Og på denne måten, kan du lett komme til å slite ut et sett ganske raskt.
Motsatt effekt når man overfyller dekket
Nå er det heller ikke så enkelt at du bare kan pumpe opp til maks for å være på den sikre siden. For høyt dekktrykk har også sine ulemper, som dårligere grep, raskere slitasje og mer rykkete kjøring. Helt riktig blir det ikke før du holder deg innenfor de anbefalingene som finnes for nettopp din bil og dine dekkdimensjoner.
Ikke for lite og ikke for mye
Så hvordan skal du vite hva som er riktig dekktrykk for din bil og dine dekk? Det beste er å følge bilprodusentens anbefalinger. Du finner som regel dette skrevet på innsiden av tanklokket eller på dørstolpen. Alternativt, står det alltid oppført i bilens instruksjonsbok. Om du har byttet til en annen dekkdimensjon enn den som er standard på bilen din, kan det hende du må tilpasse trykket etter det. Det er bare å spørre dekkverkstedet ditt, de vet hva som gjelder. Husk også at lufttrykket er relativt – det påvirkes av temperaturen. Mål alltid trykket på kalde dekk før du har kjørt mer enn fem kilometer, og pump opp vinterdekkene dine 0,2 bar hardere enn sommerdekkene. Årsaken til dette er at lufttrykket synker med ca. 0,1 bar per 10 C° i utvendig temperatur.
Sist, men ikke minst: Den vanligste feilen mange av oss gjør, er å ikke sjekke ofte nok. De fleste sjekker nok bare dekktrykket om våren og høsten, når de skifter mellom sommer- og vinterdekk – og det er altfor sjeldent. Bare på et halvår kan trykket i dekkene dine ha rukket å bli redusert med hele 20 %. Dette innebærer selvsagt mye slitasje og dårligere kjøreegenskaper. Derfor er det viktig å ha det som en vane å sjekke dekktrykket hver måned. Fyll gjerne på litt ekstra før en fullpakket ferietur, eller hvis du vet at du skal laste bilen tyngre enn vanlig. Og du, ikke glem å sjekke trykket i reservedekket!