Humany
Opptil 10% på dekk på lager!

ENDELIG PÅ TIDE MED SOMMERDEKK!

Nå er det på gang igjen. Du kan gå med joggesko på bar asfalt, kveldene blir lysere, og før du vet ordet av det er det på tide å skifte til sommerdekk. Det er et like sikkert vårtegn som hvitveiser og hestehover. Men hvordan er det egentlig med reglene, og hva skal du tenke på? Ta det med helt med ro. Hvis du leser videre, får du akkurat den informasjonen du trenger!


Vi begynner med loven. Norge er et langstrakt land, og nøyaktig når du skal skifte dekk, er naturligvis avhengig av hvor du bor og hvordan forholdene er. Forskriften om bruk av kjøretøy sier at «Dekk på kjøretøy [med tillatt totalvekt 3 500 kg] […] skal […] ha mønsterdybde minst 3 mm i tidsrommet fra og med 1. november til og med mandag etter 2. påskedag». «I Nordland, Troms og Finnmark gjelder kravene til mønsterdybde fra og med 16. oktober til og med 30. april». I denne tidsperioden tillates også bruk av pigger. Men vær også obs. på at «kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veggrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende». Piggdekk og kjetting kan altså brukes utenom denne perioden, dersom «føreforholdene gjør det nødvendig».


Det kan med andre ord være risikabelt å skifte for tidlig. Når temperaturen kryper mot null har sommerdekk dårligere egenskaper og lengre bremselengde, også på barmark. Husk å sjekke værmeldinga, slik at du er sikker på at det siste snøværet virkelig er det siste.


For deg som bruker helårsdekk eller piggfrie vinterdekk, stiller det seg litt annerledes. Her er det ingen lovkrav; piggfrie vinterdekk kan brukes året rundt. Men her er det på plass å komme med en alvorlig advarsel: Piggfrie vinterdekk eller helårsdekk får betydelig dårligere egenskaper når temperaturen stiger! De er ikke ment for kjøring på tørre og varme veier. Forskjellene i bremselengde og veigrep på tørt eller vått veidekke er faktisk så store at de utgjør en reell sikkerhetsrisiko.


Så det beste er å ha et sett med gode sommerdekk klart når våren endelig kommer. Husk at den minste tillatte mønsterdybden for dekk i sommerperioden er 1,6 millimeter. Du bør likevel ikke kjøre med dekk som har mindre enn 3 millimeters mønsterdybde. Og husk på at uansett hva en del mindre seriøse selgere prøver å fortelle deg, finnes det ingenting som heter helårsdekk for det norske klimaet. Det er sommerdekk som gjelder.


Vi ønsker deg en lang og deilig bilsommer!

Sommerdekk dato & foreskriften