Humany
Opptil 10% på dekk på lager!

Fem tips når du skal kjøpe dekk

På tide å kjøpe nye dekk? Ta det rolig, det er enklere enn du tror. Her får du fem tips om hva du absolutt skal være obs. på når du ser etter nye dekk.

1. Ikke vær gjerrig med dekkene

Det første rådet er enkelt. Aldri vær gjerrig med kvaliteten på dekkene dine! Det spiller ingen rolle om bilen din er for-, bak- eller firehjulsdreven. Når du er ute og kjører, er dekkene den eneste kontakten du har med veien. Det er dekkene du må stole på i all slags vær. Du kan plutselig bli tvunget til å ta en uventet unnamanøver eller en bråbrems. Så, når du velger dekk, hold deg til etablerte merker. Dersom du er i villrede, spør proffene om råd.

2. Riktig dimensjon

Du må naturligvis ha riktig dimensjon for din bil. Ta en titt på siden av dekket. Den lange tallkoden der står for dekkdimensjon og hastighetsmerking. Dersom det f.eks. står 205/55 R16 82 V, betyr tallet 205 dekkets bredde i millimeter. 55 beskriver dekkets profil eller «høyde», i forhold til bredden, uttrykt i prosent. Tallet 16 oppgir felgstørrelsen i tommer, og V er hastighetsklassen. Hvis du er usikker på hva du skal ha, finner du dimensjonene i bilens instruksjonsbok.

3. Egenskaper som passer deg

Alle dekk for personbiler bygger på et kompromiss mellom forskjellige egenskaper. Tenk gjennom hvordan, og under hvilke forhold, du bruker bilen. Trenger du et sporty dekk med høy ytelse eller bør du kanskje heller gå for komfort og mindre rullemotstand? I dag blir nye dekk markert med et spesielt merke som viser energieffektivitet, veigrep ved vått veidekke og lydnivå utenfor bilen. Det er felles for alle EU-land og gjør det enklere for deg å sammenligne forskjellige dekk.

4. Økonomi og miljø

Dersom du vil redde både lommeboka og miljøet, bør du velge lettrullende dekk. Et energieffektivt dekk kan redusere bensinforbruket med inntil 10 %. Sammenlign dekkenes energimerking. Disse klassifiserer dekket på en skala fra A til G, hvor energiklasse A har lavest rullemotstand. Og husk å kontrollere dekktrykket ofte!

5. Det finnes ingen helårsdekk

Ønsker du å kjøpe et sett med dekk som du kan bruke hele året? Bare glem det, noe sånt finnes ikke for norske forhold. Ordentlige, piggfrie vinterdekk fungerer dårlig om sommeren. Dessuten, blir de svært fort slitt i varmen. En skikkelig dårlig idé både for sikkerheten og økonomien din.

Og du, en siste viktig ting: Bytt alltid alle dekkene dine på samtidig! Selv om det kan være fristende å spare penger ved å kjøpe to om gangen, er ulempene altfor store. Husk hvor vi startet: Dekkene er det viktigste du har på bilen. Kjør trygt!

Finn din dimensjon her