Humany
Opptil 10% på dekk på lager!

Kjøp regndekk på høsten...

Kjøp nye sommerdekk på høsten

Tenkt til å ”bruke opp” sommerdekkene før du skal bytte om til vinterdekk? Det er absolutt ikke å anbefale, men dessverre er det mange som gjør nettopp dette. Vil du ta sikkerheten på alvor, er høsten ofte rett tid for å kjøpe nye sommerdekk. Kjører du mye på våte veier, bør du vurdere såkalte ”regnedekk” som er sommerdekk spesielt tilpasset våte veier.

Minimumskravet til mønsterdybde på sommerdekk er 1,6 millimeter, men vi, Norges Automobil-Forbund (NAF) og norske myndigheter anbefaler å ha dekk med minst 3 millimeter mønsterdybde. Særlig om høsten når det regner mye og sjansen for vannplaning er stor, er dette viktig.

Om man får vannplaning i ca 80km/t med 1,6 mm dekkmønster, så er det i snitt ca 15% kontakt mellom veibanen og dine bildekk. Om du har minst 3 mm dekkmønster, vil dette gi tre ganger så mye veikontakt i 80km/t, hvilket selvsagt er langt bedre. Ulykkesutredninger hevder at dårlig dekk er den vanligste biltekniske årsaken til alvorlige trafikkulykker. Dekk som er slitt eller uegnet for underlaget har vist seg å være forklaringen bak hver syvende dødsulykke i trafikken på 2000-tallet. Ved å kjøre bil med gode dekk tar du ikke bare ansvar for din egen og andres sikkerhet, men du kan faktisk også spare penger. I mange tilfeller selger dekkforhandlere sommerdekk til rabatterte priser på denne tiden av året.

En del bileiere velger å bytte ut sine gamle sommerdekk, med piggfrie vinterdekk da de vurderer deres grove mønster som bedre og sikrere enn slitte sommerdekk. Men vinterdekk har med sin gummiblanding spesielt dårlige gripeegenskaper på våt asfalt i kombinasjon med varmegrader og er ikke noe godt alternativ tidlig på høsten.

NAF har sammenliknet piggfrie vinterdekk og sommerdekk på sommerføre og fikk følgende oppsiktsvekkende resultater:

80 km/t ved 6 varmegrader = 10,5 meter lengre bremsestrekning med piggfrie vinterdekk

50 km/t ved 20 varmegrader = 14,5 meter lengre bremsestrekning med piggfrie vinterdekk

Så kort sagt, kjøp nye sommerdekk nå om de dekkene du har i dag, har en mønsterdybde på mindre enn 3 millimeter.

Les mer